B-vitamin behovet och varför vi behöver allsidig kosthållning.

 
En lektion i viktiga B-vitaminer.
Visste du att kroppen själv inte kan tillverka dessa vitaminer utan måste komma genom kosten vi äter. Finns åtta viktiga vitaminer som vi behöver förse kroppen med. Viktigast av dem att få i sig är vitamin B12, Folsyra (folat) och B6.
B-vitaminer behövs för att många av kroppens funktioner ska fungera optimalt, som din ämnesomsättning, tillverkning av röda blodkroppar, nervsystemets funktion samt bildning av beståndsdelar av kroppens DNA.
För att få i sig B-vitaminer ska man äta:
  • Animaliska livsmedel, kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter.
  • Vissa typer av B-vitamin finns även i frukt, grönt, baljväxter och spannmål.
Brist på B-vitaminer kan ge:
  • Trötthet
  • Yrsel
  • depression
  • domningar
  • Barnlöshet
  • Lättretlighet
Kort fakta om några viktiga B-vitaminer
 
Vitamin B12
Behövs för att kroppens ska tillverka röda blodkroppar, för cellens ämnesomsättning samt att ge musklerna snabb energi. Därmed viktigt om du tränar hårt och få i dig tillräckligt med denna vitamin.
B12 finns till störst del i animaliska livsmedel och mejeriprodukter. Får du brist på denna vitamin kan det leda till blodbrist, försämrat immunförsvar och förändring i slemhinnor.
 
Folat (Folsyra)
Är som B12 viktig för cellerna, nervsystemet och för bildning av DNA. Är därför viktigt för kvinnor som planerar att bli gravida att ta extra tillksott att denna vitamin.
Livsmedel som är rikt på denna vitamin finns i fullkornsprodukter, filmjölk, leverpastej, gröna bladgrönsaker, frukt, kål och rotfrukter.
 
B6
Är även här viktigt för nervfunktionen samt för att kroppen ska kunna bilda aminosyror (protein) och behövs även när visa aminosyror ska omvandlas till aminer, som bland annat är seratonin och dopamin. Därmed brist på detta påverkar humör och hjärnans funktion.
B6 finns i kött, fågel, korv och ägg men även i potatis, bröd, bär, juice.
 
B1, B2 och Niacin (B3)
Dessa tre vitaminer deltar i kroppens funktion genom att bryta ner kolhydrater och fett till energi. En av vitamin B1 funktion är att bilda byggstenar i vårt DNA, vitamin B2 behövs för nedbrytning av aminosyror och Niacin behövs för att reparera skador i cellernas DNA.
Vi hittar dessa vitaminer främst i kött, ägg, mejeriprodukt, inälvsmat, ärtor, sparris, jäst.
 
Som ni ser krävs en varierande kosthållning för att ge kroppen dessa viktiga B-vitaminer. Så planera in en allsidig kost under veckorna, är ett tips från mig :)
 
Jag personligen tar extra tillskott av B vitamin complex ifrån FitLine, där deras tillskott går direkt från munnen ut till våra alla behövande celler i kroppen. Tack vare deras NTC (Nutrition transport concept) koncept vilket företaget har patent på. Vilket gör att upptaget blir optimalt och inte behöver brytas ner innan det ska upptas, samt att sammansättningen är komplett.
Effekten av detta har gett mig ökad syresättning vilket leder till att jag håller under hela träningspasset, främst när passen är riktigt tuffa. Känslan jag har numera är att jag skulle kunna köra igen och den känslan har jag inte haft innan.
 
Activize är B-vitamin tillskottet som även innehåller vitamin C och koffein från guarana (vilket är bättre än vanligt koffein som finns i ex kaffe).
 
 
 

Kommentera här: