Kolhydratbalans = minskad fett%

 
Många idag är rädda för att äta kolhydrater i sin kost, men visste ni att vi behöver äta kolhydrater för att hjärnans källa till att fungera är just kolhydrater. Inga stora mängder, ca 2 gram. Hjärnan är faktiskt ett matvrak när gäller kolhydrater, hjärnan mumsar i sig två tredjedelar av alla kolhydrater i blodomloppet när vi befinner oss i vila. 
Visste ni att överskottet av kolhydrater omvandlar till glykogen i kroppen och lagras i våra två lagerutrymmen - levern och musklerna. I levern får det plats med ca 60-90 gram och i musklerna ca 300-400 gram.
De glykogen som lagras i musklerna kan inte hjärnan använda utan enbart det som finns i vår lever. Då levern har begränsat med utrymme är det viktigt att vi regelbundet fyller på denna depå, därför vi äter kolhydrater.
 
Vad händer då om vi äter för mycket kolhydrater?
Då levern och musklerna har begränsat lager av kolhydrater, kommer överflödiga kolhydrater omvandlas till fett och lagras i vår fettvävnad.
Fortsätter du med denna process under en längre tid, hamnar man i något som kallas hyperglykemi.
 
Ni har säkert hört och vet att den mesta kommunikation i vår kropp styrs av olika hormoner, det är våra budbärare när det gäller massa funktioner i kroppen.
När det kommer till näring och det vi äter via kosten, är det våra hormoner insulin och glukagon som spelar stor roll.
Insulin sänker vårt blodsocker och glukagon höjer blodsockret.
Varför är detta så viktigt?
Det är viktigt om du vill balansera upp de fysiologiska effekterna. Så vill man gå ner i vikt (minska i fettprocent) är denna del att ha i åtanke. För att hormonet insulin skickar vidare överblivna kolhydrater (ätit för mycket) till fettvävnaden, där det lagras och tänk då om man gör denna process varje dag. Då är det väldigt lätt att gå upp i vikt.
 
I USA är dagens livsmedel restriktion
70 % kolhydrat
15 % protein
15 % fett
Undrar varför 1/3 del av befolkningen är överviktiga (såklart andra faktorer inblandat med).
 
När det gäller intag av bra kolhydrater för att undvika överflödighet i kroppen ät:
Grönsaker
Ex: blomkål, broccoli, bönor, grönkål, spenat, sparris, linser, surkål, zucchini.
 
Lite frukt/bär
Ex: Ananas, blåbär, kiwi, päron, äpple, nektarin, plommon, hallon.
 
 
Fullkornprodukter (lägre glymekiskt index som reglerar blodsocker nivåerna)
Ex: Havregryn, fullkornsbröd
 
Används med måtta: fruktjuicer, bröd,majs, potatis, morot, rödbeta, sötpotatis, ärtor, banan, dadlar, mango, tranbär, russin.
 
 
 
 

Kommentera här: